Met de komst van Wael Sawan als nieuwe topman van Shell lijkt het Britse olie- en gasconcern minder middelen beschikbaar te willen stellen voor hernieuwbare energie, althans waar het de personele bezetting betreft. Shell gaat tweehonderd banen schrappen in een tak voor duurzame energie, bevestigde het concern woensdag tegenover persbureau Reuters. Ook gaat het olie- en gasconcern de activiteiten op het gebied van waterstof terugschroeven.

De ingreep past in het streven van de nieuwe topman Wael Sawan om het financiële rendement van Shell op de korte termijn te verhogen. Sawan volgde begin dit jaar de Nederlander Ben van Beurden op als topman van Shell. Onder Van Beurden breidde Shell de activiteiten in groene energie fors uit. Sawan is van mening dat de overgang naar duurzame energiebronnen niet snel genoeg gaat om zomaar af te stappen van olie en gas.

Shell zal volgend jaar tweehonderd banen schrappen, 15 procent van het totaal, in de zogenoemde Low Carbon Solutions (LCS)-divisie. De divisie richt zich op het koolstofarm maken van de transport- en industriesector. Shell-managers organiseerden vorige week verschillende bijeenkomsten met het LCS-personeel waarin de plannen werden aangekondigd.

Met het schrappen van de 200 banen daalt de personele inzet van Shell bij de divisie voor duurzame alternatieven voor fossiele brandstoffen naar circa 1.000 werknemers. In 2022 telde Shell in totaal iets meer dan 90.000 werknemers.

Shell-concurrenten ExxonMobil en Chevron zetten met overnames vol in op investeren in olie en gas

Sawan lijkt zich vooral te richten op het financiële rendement van Shell, waarbij bredere maatschappelijk overwegingen ondergeschikt zijn.

Shell voelt hierbij druk van branchegenoten die volop investeren in olie en gas. De afgelopen twee weken lieten twee grote Amerikaanse concurrenten, ExxonMobil en Chevron, met overnames van branchegenoten in de oliesector zien waar hun prioriteiten liggen: investeren in de klassieke oliewinning.

Het Amerikaanse olie- en gasconcern Chevron kondigde maandag de overname van zijn eveneens Amerikaanse branchegenoot Hess aan voor 53 miljard dollar, omgerekend zo'n 50 miljard euro.

Eerder deze maand kocht ExxonMobil al sectorgenoot Pioneer Natural Resources voor bijna 60 miljard dollar. Die aankoop was de grootste overnamedeal dit jaar.

Met de grote deals lijken de Amerikaanse olieproducenten er op te gokken dat olie en gas de komende decennia centraal zullen blijven staan in de energiebehoefte van de wereld, ondanks de zorgen over klimaatverandering. 

Volgens topman Mike Wirth versterkt Chevron met de aankoop zijn prestaties op de lange termijn en voegt het belangrijke activiteiten toe aan zijn portefeuille. Ook de rendementen voor investeerders zullen een impuls krijgen. Zo verwacht Chevron het dividend over het eerste kwartaal met 8 procent te verhogen en voor nog eens 2,5 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen zodra de deal is afgerond.

Energieagentschap IEA: vraag naar olie, gas en kolen piekt in 2030, te laat voor beperking opwarming aarde tot 1,5 graad

De wereldwijde vraag naar fossiele brandstoffen zal naar verwachting in 2030 een piek bereiken, meldde het Internationaal Energie Agentschap (IEA )dinsdag in zijn jaarlijkse World Energy Outlook.

De organisatie die landen adviseert over het energiebeleid voorziet dat er steeds meer elektrische auto's op de weg komen, de Chinese economie langzamer groeit en overschakelt op schonere energie, waardoor de vraag afneemt en er minder investeringen nodig zijn in fossiele brandstoffen.

Het rapport van het agentschap staat in scherp contrast met de visie van het oliekartel OPEC, dat de vraag naar olie tot lang na 2030 juist ziet toenemen en oproept tot biljoenen aan nieuwe investeringen in de oliesector. Volgens het IEA is het voor het eerst dat de pieken in de vraag naar olie, aardgas en steenkolen dit decennium al zichtbaar zijn in de voorspellingen die zijn gebaseerd op het huidige beleid van overheden.

"De transitie naar schone energie vindt wereldwijd plaats en is niet te stoppen. Het is geen kwestie van 'of' het is alleen een kwestie van 'hoe snel' - en hoe eerder hoe beter voor ons allemaal", aldus Fatih Birol, directeur van het IEA. "Overheden, bedrijven en investeerders moeten achter de transitie naar schone energie staan, in plaats van deze te belemmeren", waarschuwt hij.

Zoals de zaken er nu voor staan denkt het IEA dat de vraag naar fossiele brandstoffen wel veel te hoog zal blijven om binnen de doelstelling van het klimaatakkoord van Parijs te blijven. Dat akkoord heeft als doel om de stijging van de gemiddelde wereldwijde temperatuur te beperken tot 1,5 graden Celsius.

Om het klimaatakkoord te realiseren moet het wereldwijde energiebeleid volgens het IEA radicaal veranderen en moeten de investeringen op alle gebieden van duurzame energie worden opgeschaald. Het einde van het groeitijdperk voor fossiele brandstoffen betekent volgens het agentschap echter niet het einde van de investeringen in fossiele brandstoffen, maar het ondermijnt wel de reden voor elke stijging van de uitgaven aan olie, gas en steenkolen.

LEES OOK: Durfinvesteerders worden warm van fintechs die zich op klimaatverandering richten: waarom deze sector zo snel groeit